Eten en drinken: Mini-rijsttafel

Recept Amanda

Sambal-eitjes

Wat heb je nodig? (4 pers.)
-8 eieren (hardgekookt)
-1 scheut olijfolie
-3 grote tenen knoflook (geperst of klein gesneden)
-2 grote (zoete) uien (gesnipperd)
-2 eetlepels sambal Brandal
-1 grote tomaat (in kleine blokjes) of een blikje gepelde tomaten
-½ kopje water
-2 eetlepels suiker
-snufje zout

Hoe ga je te werk?
Kook de eieren hard
Pak een pan waar je normaal je groente in kookt, gooi er wat olie in en fruit de uien en de knoflook. Na 3 minuten gooi je de sambal erbij (pas op kan spetteren).
Voeg na 5 minuten de tomaat en het halve kopje water toe.
Voeg na 3 minuten de suiker toe en het zout en laat het geheel daarna nog 2 minuutjes pruttelen.
Zet het gas uit.
Als de eieren klaar zijn, laat je ze goed schrikken onder de koude kraan, pel je ze en snij je ze vervolgens in de lengte door.
Leg de eieren in het mengsel en zorg dat ze helemaal bedekt zijn door de saus.
Laat dit 2,5 uur zo staan
Voordat je aan tafel gaat zet je nog eventjes kort het gas aan, zodat het nog eventjes op kan warmen (klein vuurtje)

Noten-rijst

Wat heb je nodig? (4 pers.)
1 pak notenrijst
-1 snufje zout
-1 eetlepel 12 spices kruiden
water

Hoe ga je te werk?
Doe voldoende water in de pan (ik heb geen idee hoeveel, ik doe het altijd op gevoel) om de rijst in te koken.
Gooi er een snufje zout bij.
Gooi een eetlepel 12 spices kruiden erbij.
Zodra het water kookt, doe je de rijst in de pan.
Na ongeveer 8 minuten is de rijst klaar

Saté-vlees

Wat heb je nodig? (4 pers.)
500 gram varkensvlees (of eventueel kip)
-Zakje saté-marinade
-1 eetlepel sambal Brandal
-Scheutje water
-Scheutje olijfolie (2x)

Hoe ga je te werk?
Pak een grote kom en doe hier het vlees in.
Doe de saté marinade en een scheutje water erbij en meng het geheel door elkaar.
Gooi de sambal en een scheutje olijfolie erbij en meng het nog een keer goed.
Laat het geheel eventjes 20 minuten staan.
Gooi wat olie in de pan en daarna het vlees erbij en bak het vlees op een laag vuurtje tot het helemaal gaar is.

Hete boontjes

Wat heb je nodig? (4 pers.)
-2 flinke handen sperziebonen (gedopt en door de helft gesneden)
-Water
-1 boemboe “sajoer boontjes”
-1 grote ui (gesnipperd)
-1 grote teen knoflook (geperst of klein gesneden)
-1 flinke scheut olijfolie

Hoe ga je te werk?
Dop de sperziebonen en snij ze door de helft.
Kook de sperziebonen in water.
Fruit in een scheut olijfolie de knoflook en ui.
Gooi de sperziebonen (als ze gaar zijn) bij de knoflook en de ui.
Schep het hele boemboe bakje leeg en meng het met de rest.
Na ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje is het klaar.

Bron foto

Voor wie een eigen recept van een lekker gerecht wil delen met ons kan die doormailen naar vergevelyne@gmail.com en die word dan zo spoedig mogelijk op de blog gepubliceerd. Zie hier hoe je dat best doet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *