Fotografie: Geschikte onderwerpen voor zwart/wit fotografie

Ondanks de precisie waarmee digitale camera’s kleuren kunnen vastleggen is zwart/wit fotografie nog steeds populair en artistiek. Contrastrijke portretten, landschappen met dramatische luchten of architectuurfoto’s met duidelijke lijnen, vormen interessante onderwerpen voor foto’s zonder kleur.

Contrasten en helderheden

Kleurenblinden en de meeste diersoorten zien de wereld in zwart/wit of beter gezegd in grijstinten. Ook ’s nachts hebben we het moeilijk om nog kleuren te zien. Maar in een normaal mensenoog ziet het netvlies bij voldoende licht  de wereld in alle kleurenpracht. Zo heeft de digitale camera een sensor die miljoenen verschillende kleuren kan vastleggen. Door kleur weg te laten, tijdens of na het fotograferen, wordt de aandacht volledig op vormen, structuren en contrasten gelegd. Niet alle onderwerpen lenen zich even goed voor een omzetting van kleur naar zwart/wit. Onderwerpen met weinig contrast, maar met contrasterende kleuren fotografeer je best in kleur. Onderwerpen met veel contrast, zoals een helder object voor een donker object, schaduwen en hooglichten leveren vaak goede zwart/witte foto’s op.

Lijnen en vormen

Nog meer dan bij kleurenfotografie zijn bij zwart/wit fotografie perspectieflijnen, diagonaallijnen, curven en patronen belangrijke elementen voor een geslaagde compositie. Denk hierbij aan de gulde snede.

Landschappen

Landschapselementen met mooie vormen of structuren lenen zich uitstekend voor zwart/wit. Zonder afgeleid te worden door de kleuren, hebben we meer aandacht voor de vormen van struiken en bomen, van heuvels en bergen, van huizen en mensen. Een laagstaande zon zorgt voor nog langere schaduwen. Breng je de lucht in beeld, dan werkt dit het best wanneer de hemel licht tot sterk bewolkt is. De aanwezigheid van structuren en vormen in de wolken geeft de foto een extra aandachtstrekker.

Portretten

De gezichtsexpressie valt meer op in een zwart/wit portretfoto dan in een kleurenfoto. Een correcte compositie, sobere achtergrond, kleding zonder drukke motieven, een goede belichting en een mooie gelaatstuitdrukking zijn dan ook de succesingrediënten voor een geslaagde portretfoto.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

 

7 gedachten over “Fotografie: Geschikte onderwerpen voor zwart/wit fotografie”

  1. Ik houd ook wel van zwart wit fotografie. Het jammere van de moderne fotografie is dat je kunt kiezen en kunt vergelijken. En dan kies ik toch vaak voor kleur. Vroeger fotografeerde ik regelmatig met een zwart-wit rolletje in mijn camera en dan heb je toch een andere beleving van de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *