Fotografie: Fotograferen met weinig licht

Wanneer je aan de slag gaat met je camera en op de Automatische stand begint te fotograferen, gaat de interne flits automatisch af bij weinig licht. Flitslicht is nuttig maar je krijgt soms beter resultaat zonder.

Personen

De interne flits in je camera is slechts in specifieke situaties zinvol te gebruiken. Bij personen is dit zelfs heel moeilijk. Je botst al snel op rode ogen, glimmende ogen en lippen, koel licht, schaduwen, .. Een externe flits kan hier veel hulp bieden, maar dit alles kan ook zonder flits en weinig licht. Je moet namelijk beginnen spelen met je lichtgevoeligheid.

Een camera met grote sensor maakt goede foto’s bij hoge lichtgevoeligheden. Natuurlijk krijg je meer ruis in je foto’s bij hoge lichtgevoeligheden. Op een feest met bewegende mensen en weinig licht word het zowiezo moeilijk fotograferen. Dit kun je behelpen door een prime lens of een lens met een vast brandpuntafstand. Wanneer je die niet bij je hebt en toch wil scherp fotograferen zet je de camera op A-stand en gebruik de laagste of op één na laagste diafragmawaarde. Zet je ISO op 800 of 1600, afhankelijk van de sluitertijd die je ziet verschijnen tijdens het half indrukken.

Steden/Landschappen

Sommige steden zijn ’s nachts mooier dan overdag omdat dan enkele historische gebouwen mooi verlicht zijn. Ook hier is flitsen zinloos. Hier staat het onderwerp dan wel stil, dus kun je makkelijk gebruik maken van een statief.

Globaal gezien zal een lange sluitertijd met een klein diafragmawaarde of een korte sluitertijd met een groot diafragmawaarde een gelijk belichte foto opleveren. Toch zal de kwaliteit van de laatste foto lager zijn. Enerzijds omdat extreem langere sluitertijden meer ruis opleveren en anderzijds omdat objectieven bij de hoogste diafragmawaarden matig scherp zijn. Lange sluitertijden zijn nochtans interessant om bijvoorbeeld storend verkeer of toeristen zodanig te vervagen dat ze compleet onscherp of bijna helemaal verdwenen zijn.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

 

 

 

3 gedachten over “Fotografie: Fotograferen met weinig licht”

  1. Nachtfotografie is super. Moet ik toch ook weer eens gaan doen. Gewoon eens wat spelen met sluitertijd en diafragma. Nooit op automaat altijd manual en op statief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *