Fotografie: Foto’s overbrengen

 

Na het maken van een reeks foto’s is het geheugenkaartje goed gevuld met digitale prachtfoto’s. Maar hoe breng je die nu best over naar je computer?

Camera verbinden met computer

Je digitale camera wordt geleverd met een kabeltje om deze te verbinden met de computer en om zo de foto’s van de camera naar de computer te brengen. De meeste camera’s USB 2.0 of intussen USB 3.0. Daarnaast word ook software meegeleverd om de foto’s die zich op het kaartje in de camera bevinden, te kunnen bekijken of overbrengen naar de harde schijf. Omdat deze software voor elke camera verschillend is, bekijk je best de handleiding van je camera.

Kaartje lezen in kaartlezer

Recente computers worden standaard uitgerust met een interne geheugenkaartlezer voor één of meerdere types kaartjes, bijvoorbeeld CompactFlash of SD. Dit biedt je de mogelijkheid om het kaartje uit de camera en rechtstreeks in je computer te stoppen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de bestanden van het kaartje te kopiëren of te verplaatsen naar de harde schijf. Heb je niet zo’n moderne computer, dan kan je een externe geheugenkaartlezer aankopen die je aansluit op een vrije USB-poort. Er zijn tal van modellen beschikbaar en je hebt al een toestelletje vanaf € 19,00

Fotobestanden rechtstreeks inlezen en kopiëren heeft zijn voordelen tegenover het overbrengen via een kabeltje. De kaartlezer kan bijvoorbeeld een sneller interface hebben dan een camera.

Foto’s bekijken via Windows Verkenner

Wanneer je je toestel (camera of kaartlezer) aansluit op de computer kun je kiezen voor de actie ‘Foto’s en video’s importeren’ of voor ‘Apparaat openen en bestanden weergeven’. Persoonlijk raad ik het laatste aan. Ik leg uit waarom. Er word bij de optie ‘Apparaat openen en bestanden’ een programma geopend, nl Windows Verkenner (bij Mac heet dit programma Finder). Je kan zo de inhoud van de camera of geheugenkaartje in de camera benaderen, net zoals bij een harde schijf.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

Bron foto

Bron foto (printscreen van mijn eigen computer)

Eén gedachte over “Fotografie: Foto’s overbrengen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *