Fotografie: Macro en close-up

 

Vlinders, bloemen, insecten, zelfs alledaagse voorwerpen worden bijzonder wanneer je ze van heel dichtbij fotografeert. Macrofotografie is het maken van extreme close-ups door het objectief heel dicht bij het onderwerp te plaatsen.

Macro

We spreken pas over macro indien het voorwerp dat je fotografeert even groot op de sensor word afgebeeld dan zijn werkelijke grootte. In de praktijk lukt dit enkel met een macro-objectief op een spiegelreflexcamera, met speciale close-up voorzetlenzen of met speciale accessoires.

 

Close-up

De macro-stand op een compactcamera en de aanduiding ‘macro’ op een zoomobjectief voor een spiegelreflexcamera betekent eerder close-up dan macro. Je kan er dichter dan normaal mee scherpstellen, maar het is niet echt macro.

Beperkte scherptediepte

In de macrostand is de scherptediepte zeer klein. Dit betekent dat het punt waarop scherpgesteld word uiteraard scherp zal zijn, maar dat elementen op de voor- en achtergrond snel onscherp worden. Dat levert op zich geen probleem, integendeel zelfs. De beperkte scherptediepte maakt het bijna noodzakelijk statief te gebruiken. De minste beweging van de camera tijdens het afdrukken kan er namelijk voor zorgen dat de scherpstelling niet op de correcte plaats gebeurt.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

 

5 gedachten over “Fotografie: Macro en close-up”

  1. Ik vind zelf ook een leuk onderdeel van fotografie met macro mogelijkheden. Die mogelijkheden beschikt ik wel. Maar wat ik nog niet heb is dat ik heel veel geduld hebben om een bepaalde insecten te kunnen maken met een spiegelreflexcamera. Ik beschik over een macrolens en tussen ringen, dit laatste vind ik iets minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *