Fotografie: Geheugenkaartjes

Een digitale camera gebruikt extern geheugen in de vorm van geheugenkaartjes. Nadat de foto’s overgezet worden op de harde schijf van je computer, kan je de inhoud van het kaartje wissen en opnieuw gebruiken zo vaak als je wil.

Types

Er zijn verschillende types geheugenkaartjes, maar de meest gebruikte zijn van het type CompactFlash en SecureDigital (SD). Beide kaartjes zijn uitgevonden door SanDisk. Doordat ze beiden een groot marktaandeel hebben zijn ze ook het goedkoopst.

Snelheid

Een belangrijke eigenschap van een geheugenkaart is, naast de opslagcapaciteit, de snelheid van de gegevensoverdracht. Moderne compactcamera’s en de professionele spiegelreflexcamera’s kunnen snel na elkaar foto’s nemen. Wel 10 per seconde! Uiteraard is dat pas haalbaar als de geheugenkaart de foto’s snel genoeg kan wegschrijven. Daarom kan je voor de meeste type geheugenkaarten normale, snelle en heel snelle types kopen.

De minimum snelheid van een SD-kaartje wordt bepaald door de klasse, aangeduid met een cijfer in de letter C. Het cijfer duidt het minimum aantal megabyte dat per seconde kan weggeschreven worden. Klasse 4 kaartjes schrijven data weg met een snelheid van minstens 4MB/seconde. Enkel met een snellere, professionele spiegelreflexcamera met hoge sensorresolutie heb je een nog hogere klasse nodig. Uiteraard zijn deze ook duurder.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

Bron foto

 

2 gedachten over “Fotografie: Geheugenkaartjes”

  1. Fijne foto tips, ik heb een canon reflex gekocht. Alles is automatisch, mijn vorige camera was een volledig handmatige Praktika! Dat scheelt een slok op een borrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *