Fotografie: Compositietips

Een mooie foto maken is niet een kwestie van de juiste camera in de hand te hebben, maar meer van het hebben van een ‘fotografisch oog’. Velen maken volop gebruik van het middelste autofocus punt (dwars in het midden, meestal het grootste punt) en plaatsen mede hierdoor het onderwerp van de foto precies in het midden. Zo lang de foto scherp is en het onderwerp herkenbaar is, is dit zeker niet fout, maar er is zoveel meer mogelijk. Hoe breng je het onderwerp zo in beeld dat het ook een mooie, creatieve, gebalanceerde en/of interessante foto wordt?

De brandpuntafstand heeft een belangrijk effect op de compositie van een foto. Wanneer je een onderwerp van dichtbij fotografeert met een brandpuntafstand kleiner dan 50mm (=breedhoek), dan maak je het onderwerp groter en de achtergrond kleiner. Bovendien krijg je hierdoor veel diepte in je foto. Wanneer je verder van je onderwerp gaat staan en gebruik maakt van een lange brandpuntafstand (bv door in te zoomen)dan word de achtergrond groter en lijkt je onderwerp minder imposant. Omdat je de achtergrond eigenlijk naar voor hebt gehaald, zal er minder diepte in je foto zitten.

Enkele tips om een goeie compositie te creeëren op je foto. Let wel, experimenteer er op los en hou je niet vast aan de regeltjes.

Regel van derden

Het basis principe van de regel van derden is dat je een afbeelding zowel horizontaal als verticaal in drieën verdeeld. Je krijgt dus in totaal 2 horizontale en 2 verticale lijnen die een afbeelding in 9 gelijke vlakken verdeeld waardoor er 4 kruispunten van lijnen ontstaan.

Kikvorsperspectief/vogelperspectief

Kikvorsperspectief ofwel perspectief waarbij het oogpunt zich onder het voorwerp bevindt. Bij vogelperspectief kijk je net op je onderwerp neer. Het onderwerp lijkt hierdoor kleiner en de horizon bevind zich hoog in beeld.

Je onderwerp kadreren

Hier moet je onderwerp steeds in het midden van je foto staan. Daaromtrent vorm je met een soort kader van natuurlijke voorwerpen rond je onderwerp. Dit kan op straat of in de natuur (denk aan een bos).

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

Bron foto Regel van derden

Bron foto Kikvorsperspectief/Vogelperspectief

Bron foto Je onderwerp kadreren

4 gedachten over “Fotografie: Compositietips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *