Fotografie: Wat betekent Witbalans?

 

De instelling witbalans op je camera corrigeert de kleuren op de foto. Lichtbronnen kleuren in meer of mindere mate de omgeving. Wil je dat witte voorwerpen ook echt wit op de foto staan, dan moet je je witbalans correct instellen.

De processor van je digitale camera kan de kleuren van diverse lichtbronnen compenseren door de informatie van de rode, groene en blauwe sensordiodes in de goede richting bij te sturen.

Stel, je neemt ’s middags een foto bij open hemel. De fysieke werkelijkheid zorgt voor een lichtblauwe tint. De camera kan deze blauwzweem corrigeren door oranje toe te voegen en met andere woorden de rode en groene diodes meer te laten doorwegen. Wanneer je een interieurfoto neemt belicht door gloeilampen, dan kan de oranjezweem in de foto vermeden worden door de blauwe diodes meer te laten doorwegen.

Het bijsturen kan in principe volledig automatisch gebeuren, maar je krijgt vaak een beter resultaat als je zelf ingrijpt. Hiervoor bestaan enkele voorkeuzes in de witbalans instelling.

Automatische witbalans (AWB)

In deze stand vertrouw je op op de intelligentie van je camera. De camera probeert de kleuren in je opname te analyseren en te compenseren indien nodig. Deze instelling zal voor veel opnames gebruikt kunnen worden, behalve wanneer in extreme lichtomstandigheden zoals heel veel kleuren bijeen en warme kleuren.

Voorkeuze witbalans

Daglicht

Dit gebruik je best bij zonnig, helder weer. Omdat deze stand de kleuren minimaal bijstuurt, kan je deze ook gebruiken voor een zonsondergang en bij fel gekleurde lichtbronnen.

Bewolkt

Bij een volledig bewolkte hemel is deze voorkeuze de beste optie. Deze stand zorgt voor warmere kleuren en is hierdoor ook interessant bij het fotograferen van personen en historische gebouwen.

Schaduw

Wanneer je onderwerp volledig in de schaduw staat kies je best voor deze stand. Het zal alle blauwzweem weghalen.

Gloeilamp

Wanneer het licht hoofdzakelijk van klassieke gloeilampen of halogeenlampen komt en het onderwerp hierdoor belicht word. De kleuren worden koeler gemaakt.

Neon (of Tl-lampen)

Deze voorinstelling is bedoeld om te gebruiken bij TL-licht wat je tegenkomt in kantoren en ziekenhuizen bijvoorbeeld.

Flits

Wanneer je de flits geactiveerd hebt moet je ook deze instelling gebruiken. Deze voorinstelling compenseert het ietwat koele licht wat uit de flitser komt.

Berekenen van Witbalans

Wanneer het te moeilijk is om uit te maken welke lichtbron het meest prominent aanwezig is en vooral wanneer je de kleuren perfect juist wil hebben, dan kan je de kleurtemperatuur laten meten door de camera. Dit doe je door de lens te richten op een wit of grijs voorwerp waardoor deze de eventuele aanwezige kleurzweem kan meten. Hieruit kan de camera de exacte kleurtemperatuur van de lichtbron berekenen.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

 

7 gedachten over “Fotografie: Wat betekent Witbalans?”

  1. Interessant om te lezen! Ik heb mijn witbalans meestal op automatisch staan en als het dan afwijkt qua kleur bewerk ik dat vaak later.

  2. Wat interessant om te lezen. Ik ben zo iemand die altijd zit te knoeien met mijn camera en het daarna liever op de computer aanpas. Maar ik ga nu toch maar eens goed kijken naar de opties op mijn camera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *