Fotografie: Lichtgevoeligheid (ISO)

Naast de sluitertijd en het diafragma is er nog een belangrijk element in de fotografie die de belichting beïnvloed. Namelijk de lichtgevoeligheid ofwel ISO genoemd.

Zolang er genoeg licht is kan zelfs de meest eenvoudigste camera een goede foto maken. De echte capaciteiten van een camera komen pas aan het licht bij minder goede lichtomstandigheden zoals bv wanneer het buiten duister word of wanneer je in een zaal of kamer komt met gedempt licht.

Wanneer de lichtgevoeligheid verdubbelt word van 100 naar 200 ISO dan verkort de sluitertijd en is het diafragma klein (groot diafragmawaarde). Hoe hoger de lichtgevoeligheid, hoe korter de sluitertijd mag zijn. Dat is ideaal voor sportfotografie. Bij buitenopnames zal er over het algemeen voldoende licht zijn om bij een standaard ISO een snellere sluitertijd te kunnen kiezen, maar waarschijnlijk enkel bij relatief kleine diafragmawaarde. Dat zorgt echter voor een beperkte scherptediepte. Bij snel bewegende onderwerpen heb je niet de tijd om precies scherp te stellen. Met andere woorden: een groot f-waarde is handiger. Helaas gaan grote f-waarden niet goed samen met een korte sluitertijd, tenzij.. de lichtgevoeligheid verhoogd wordt. In dezelfde lichtomstandigheden kan je dan met dezelfde lensopening, snellere sluitertijden kiezen.

Bij hoge ISO-waarden verkrijg je ruis op de foto. Dat verschilt van camera tot camera. Kleinere sensoren hebben meer last van ruis bij hoge ISO-waarden. Een kleine korrel kan nochtans mooi zijn, maar dat is uiteraard persoonlijke smaak. Om die te ontdekken test je dat beter eens uit.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

Bron foto

 

4 gedachten over “Fotografie: Lichtgevoeligheid (ISO)”

  1. Daaraom heeft een full frame camera minder last van ruis. Maar daar betaal je dan weer de hoofdprijs voor. Maar het beste van alles is de camera het werk laten doen door met weinig licht deze op een statief te zetten. Bewegen bij weinig licht is funest. btw, bedankt voor je reactie op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *