Fotografie: Wat is nu precies een diafragma?

getImage.aspx

Het diafragma van je camera is de lichtopening van je lens. Je kunt die vergelijken met de iris van het menselijk oog: het kan groter of kleiner worden om de hoeveelheid binnenvallend licht te regelen. Daarom heeft de diafragmawaarde een grote invloed op de scherpte diepte in je foto.

De grootte van het diafragma wordt weergegeven met een getal (=diafragmawaarde)

Groot diafragma = grote opening = klein getal

Klein diafragma = kleine opening = groot getal

 

Je diafragmawaarde bepaalt ook de scherptediepte van je foto. De scherptediepte, het gebied op de foto dat scherp in beeld is, kan variëren. Wanneer je alles op de foto scherp wil dan heb je een grote scherptediepte en een klein diafragmawaarde. Dit is gewenst bij landschapfotografie. Bij portretfotografie kies je best voor een kleine scherptediepte, dus een grote lensopening en kleine diafragmawaarde.

Bron van info: Digitale fotografietechnieken door Joan Staels

Bron van foto bovenaan

 

10 gedachten over “Fotografie: Wat is nu precies een diafragma?”

  1. Wat een fijn en overzichtelijk artikel! Tot een jaar geleden had ik nog nooit van diafragma gehoord, maar inmiddels kan ik er gelukkig redelijk goed mee overweg 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *