Pennenvriendinnen

Niets zo vervelend als die rekeningen in de brievenbus!
Niets zo leuk als leuke post in de brievenbus!

Oh ja hoor, er zijn nog mensen die met (bal)pen en papier brieven schrijven, ondanks dat we allemaal een smartphone en laptop hebben! Een goeie ouderwetse brief, in een envelop en met postzegel op! Pennenvriendinnen/pennenvrienden heten ze, of pen pals in het Engels! Communiceren per brief, of snail mail in het Engels.

Hoe begin je er aan? Wel er bestaan verscheidene websites, Facebook groepen, etc etc waar je contacten kan leggen met andere mensen en adressen kan uitwisselen.
Persoonlijk kan ik de website Interpals aanraden. Daar kan je ook echt selecteren welke profielen je wilt bekijken: welk geslacht, welke leeftijd, welke werelddelen of landen.. heel makkelijk dus indien je gericht wil zoeken. De Facebook groep Snailmail Projecten is een leuke groep indien je Belgische en Nederlandse schrijvers/schrijfsters wilt vinden.

Wat heb je nodig? Op zich heb je niet veel meer nodig dan een (bal)pen, papier en postzegels. Hou er wel rekening mee dat er verschillende tarieven zijn, afhankelijk naar waar je jouw brief wilt versturen. In België zijn er 3 mogelijkheden: binnenlandse post (post die je naar iemand binnen België stuurt), Europese post (post die je naar iemand in een van de Europese landen stuurt) en Wereldwijde post (post die je naar iemand stuurt buiten Europa). Hou daar dus rekening mee als je contacten (schrijvers) zoekt, want uiteraard is een postzegel voor een brief wereldwijd duurder dan een postzegel voor een brief naar iemand binnen België.
Je kan op voorhand even het tarief checken op de website van Bpost.

Ik heb contact gemaakt met iemand en zijn/haar adres gekregen, wat nu? Een eerste brief is altijd wat zoeken. Het makkelijkste is dat je jezelf voorstelt. Je kan bijvoorbeeld de volgende zaken al vermelden:
– Hoe oud ben je en wanneer ben je jarig
– Heb je broers of zussen en zo ja hoeveel
– Wat studeer je of wat doe je van werk
– In wat voor buurt woon je (rustig, groen, landelijk, midden in de stad,..) en wat vind je leuk/minder leuk aan de buurt
– Ben je in een relatie, verloofd, getrouwd,.. en heb je kinderen
– Welke huisdieren heb je
– Wat doe je graag in je vrije tijd
– … en alles wat je al graag kwijt wilt over jezelf
Als de andere persoon zich dan in zijn brief ook voorstelt kan het “echte” schrijven beginnen, je kan over zaken schrijven die je gemeenschappelijk hebt (als jullie  bv allebei graag lezen, wat voor genre leest de andere graag? Wat is zijn/haar favoriete schrijver? etc) en je kan ook beginnen vertellen wat er de afgelopen dagen gebeurd is (Je bent film X gaan zien in de cinema of op uitstap geweest naar zoo Y) of vragen stellen (Ben je een thee- of koffie drinker? Welk land zou je graag eens bezoeken? Wat is je favoriete merk?). Maak je in ieder geval niet te veel zorgen, het loopt wel los!

Zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden? Bedenk wel dat je enig geduld nodig hebt. Een brief is niet 2 minuten later al op zijn bestemming, zoals een smsje of e-mail. Zeker als je internationaal post verstuurd, kan het van enkele dagen tot enkele weken duren eer je pennenvriend/pennenvriendin jouw brief aankrijgt. Dan moet die persoon de tijd vinden/maken om deze te beantwoorden en moet de brief naar jouw ‘reizen’. Het is niets voor niets dat het in het Engels snail mail noemt, het is dan ook soms best tergend traag. Maar dat maakt het wachten des te spannender!

Persoonlijk vind ik brieven schrijven erg leuk omdat je andere mensen mensen leert kennen, met hun culturen en gewoonten. Je krijgt enveloppen met allerlei postzegels, die soms afgestempeld zijn in meerdere landen. Ik vind een brief ook persoonlijker dan een sms’je of e-mail, dat is -denk ik- iets dat de meeste briefschrijvers als reden zullen opgeven als je heb zou vragen waarom ze een brief schrijven in plaats van te e-mailen.

dav

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *